Малко немски сюреализъм

Не знаех кой е Карл Валентин и малко се засрамих, като ме попитаха риторично и назидателно – как може да не знаеш кой е Карл Валентин!? Затова вчера се заех да разбера.

Човекът е бил много странна птица. Засега не се наемам да го описвам и да се изказвам за творбите му, защото се опасявам, че ще нагазя в някакви много тъмни води на изкуството, но мисля, че спокойно мога да го определя като забележителен. Ще кажа още, че бях много впечатлен от Мистериите на един фризьорски салон или по-точно бях впечатлен от това, че филмът е сниман няколко години преди Андалуското куче. Според биографичния филм от по-долу в уречения ден на снимките се установило, че Бертолт Брехт е забравил сценария, затова всичко във филма било импровизирано. На мен ми беше интересен, защото навява мисли за онази Ремарковска Германия, дето изчезва безследно след края на Втората световна война.

Тук има и вариант с музичка и английски субтитри.

За още по-любознателните има и биографичен филм. Чичото, дето говори с тежък баварски акцент доста ме подразни. Останалото е добре.

Facebook Twitter Email Plusone

2 thoughts on “Малко немски сюреализъм”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *